De voordelen van wasbare handgemaakte mondkapjes

Sinds maart 2020 ziet de wereld er ineens heel anders uit. Wat een jaar! Heel de wereld is in de ban van het Corona virus, en wat we ook doen, we zijn er nog niet vanaf. Na lange discussies zit er in Nederland nu ook een mondkapjesplicht aan te komen. Nu is het nog een dringend advies op dat op diverse plekken te doen. En het is niet fijn om een mondkapje te moeten dragen, anderzijds moeten we ook gewoon hier en daar een boodschap doen, of ergens anders naar binnen. Wat zijn nog eigenlijk de voordelen van wasbare handgemaakte mondkapjes?

Verschillende mondkapjes

Er zijn veel soorten verschillende mondkapjes. De medische mondmaskers zijn van belang voor de mensen in medische beroepen, en worden ook alleen voor hen gebruikt. De gewone mens dient een niet medisch mondkapje te dragen in openbare binnenruimtes. Hoewel je kunt kiezen voor een weggooi exemplaar zitten er toch de nodige voordelen aan een wasbaar handgemaakt mondkapje.

Wasbaar

Een wasbaar mondkapje betekent dat je het vaker kunt gebruiken. Na gebruik gooi je hem in de was, bij voorkeur in een waszak en je wast hem conform de voorschriften. Dit is een zeer duurzame oplossing, aangezien je niets hoeft weg te gooien. Een weggooi exemplaar moet na ieder gebruik weggegooid worden. Ook al had je deze maar tien minuten op bij bakker. Eenmaal gebruikt, moet deze de prullenbak in. Helaas kom ik op straat steeds vaker mondkapjes tegen die gewoon op straat zijn achtergelaten. Dat is vervuiling van de natuur en ronduit gevaarlijk voor de vogels en andere dieren.

Op maat gemaakt

Bijna alle maaksters die ik ken maken de mondkapjes op maat. Want echt, one size fits all is echt niet van toepassing op mondkapjes. Is het mondkapje te klein dan past niet tot nauwelijks over de neus. Is het mondkapje te groot dan sluit deze niet goed aan, en zal deze dus flink minder beschermen. Daarom vraag ik ook alle klanten om even op correcte manier de lengte van neusbrug tot het puntje van de kin te meten. Kiezen voor de juiste maat zorgt ervoor dat hij goed aansluit en zorgt ook voor het beste draagcomfort

Twee lagen katoen

Ik gebruik twee lagen katoen met een oekotex keurmerk. Dit keurmerk zegt iets over het gebruik van zo min mogelijk schadelijke stoffen bij het verven. Deze lagen katoen zijn altijd voorgewassen om de vervuiling uit de fabriek eruit te wassen en te zorgen dat de krimp eruit is. Tussen deze lagen katoen zou je indien gewenst een filter kunnen stoppen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe effectief de mondkapjes zijn, en er zijn zelfs resultaten waarbij de zelfgemaakte mondkapje beter scoorden dan de medische mondkapjes.

De voordelen van wasbare handgemaakte mondkapjes

Er zijn dus de nodige voordelen aan handgemaakte mondkapjes. Ze bieden extra bescherming tegen het virus, in combinatie met alle overige maatregelen. Ze zijn nooit te zien als een totale bescherming. Vooral niet nu uit een Japans onderzoek blijkt dat het virus tot 8 uur overleefd op de huid. Kies dus vooral een mondkapje wat bij jou past, wat goed van pasvorm is en waar je nog enigszins redelijk door kunt ademhalen. Hoe beter hij past, des te makkelijker dat gaat.

Ik maak ze met liefde voor jullie in de hoop de wereld een beetje mooier te maken.

Stay safe.

Geplaatst in Feiten en weetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *