Oekotex – Wat is dat?

Op mijn site zie je geregeld verschillende termen bij de verschillende stoffen staan. Een van die termen is de term Oekotex 100 (standaard), ook geschreven als Oeko-tex. Oekotex 100 is een keurmerk dat gegeven wordt aan bepaalde soorten kleding en stoffen. Koop jij jouw kleding met een Oekotex keurmerk dan ben je best goed bezig!

Geen schadelijke stoffen

Het Oekotex keurmerk betekent dat jouw kledingstuk, of in mijn geval de stoffen, getest zijn op schadelijke stoffen. Dus beter voor jou! Er wordt streng getest, dus de kans dat deze producten ook beter zijn voor het milieu is groot. Er bestaat Oekotex 100 (standaard) en 100+. Oekotex 100+ betekent dat de eisen voor de stoffen of hoger liggen. De stof is dan milieu vriendelijk én mensvriendelijk geproduceerd. De mensen die deze producten hebben gemaakt werken onder goede arbeidsomstandigheden en kunnen veilig werken zonder schadelijke stoffen. Een oekotex kledingstuk kán ook Fairtrade zijn, maar dit hoeft niet zo te zijn. Dit keurmerk richt zich alleen op of er geen schadelijke stoffen gebruikt worden. Er wordt gekeken naar allergie eisen. Hoe dichter het product zich op de huid bevindt, hoe strenger de eis.

En andere stoffen dan?

Er zijn nog een aantal keurmerken. Wil je echt eco of biologische kleding kopen dan heb je aan het Oekotex keurmerk niet genoeg. In dit artikel lees je meer over de biologische stoffen die ik gebruik. Er zijn ook nog heel veel stoffen zonder keurmerk. Vaak zijn dat ook de goedkopere stoffen. Deze stoffen wil ik niet gebruiken. De arbeidsomstandigheden van de mensen die deze stoffen produceren zijn vaak niet goed te noemen. Lange werkdagen, weinig salaris én werken met schadelijke stoffen maken dat ik deze stoffen niet verantwoord vind. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan slechte leefomstandigheden voor andere mensen. En het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar genoeg druppels koelen de plaat ook af!