GOTS – Wat is dat?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Dit keurmerk gaat uit van 100% biologische grondstof en deze stoffen moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Door het hele productie proces heen wordt er streng gecontroleerd of er aan alle eisen voldaan wordt.

Het is een wereldwijd keurmerk. Voor deze stoffen bestaan waaraan een producent zich moet houden voordat deze het product biologisch mag noemen. Er wordt gekeken naar het oogsten van de grondstoffen, het productieproces, de etikettering, verpakkingsmaterialen en distributie. De producent mag alleen milieuvriendelijke chemicaliën gebruiken. Deze mogen niet giftig zijn voor mensen en ze moeten biologisch afbreekbaar zijn. Producten met zware metalen, formaldehyde en genetisch gemanipuleerde stoffen zijn helemaal verboden. Het certificaat kijkt naar de waterzuivering bij de fabrieken. GOTS kijkt zelfs naar de hoeveelheid afval die overblijft na iedere stap in het productieproces.

GOTS: twee standaarden

Het keurmerk GOTS heeft twee standaarden. Om “Biologisch” te mogen heten moet er minstens 95% van al het materiaal bestaan uit biologische vezels. “Gemaakt met biologische bestanddelen” is een product als het voor minimaal 70% uit biologische vezels bestaat.

Maatschappelijk verantwoord

De GOTS certificering vereist daarnaast ook dat de producent zich houd aan het verantwoord produceren van de katoen en het verantwoord produceren van de stoffen. Het gaat hierbij om het uitbetalen van (minstens) minimumloon, kinderarbeid is verboden en de werkomgeving moet veilig en hygiënisch zijn.

Koop je producten gemaakt van GOTS stof dan is dat dus een hele stap beter voor mens en milieu dan de overige stoffen. Daarom hebben de stoffen die ik op dit moment inkoop allemaal een GOTS label. Het voelt prettiger om met deze stoffen te werken, en daarbij zijn deze stoffen echt super tof! Ik betaal wat meer voor deze stoffen, en dat heb ik er graag voor over. Daarbij is mijn ervaring dat de kwaliteit van de stoffen, na wassen bijvoorbeeld, gewoon ook erg goed is. Ik heb hier kinderkleding liggen die na vier jaar (en dus wekelijkse wasbeurten op 40 graden) er nog prima uitziet!

Bij mijn producten hoort te staan of het van biologisch stof gemaakt is of van Oekotex stoffen. Mocht dat niet zo zijn, laat het mij gerust weten!