Maatvoering

Al mijn producten zijn handgemaakt en getest op mijn eigen kinderen of die van anderen. Omdat deze items handgemaakt zijn kan de maatvoering wel eens een beetje anders zijn dan de maten in de winkel. Daarom test ik mijn patronen altijd eerst op maatvoering en hun eventuele aanpassingen.

Maten op leeftijd

De meeste patronen gebruiken een maatvoering naar aanleiding van leeftijd. Dan staat er bijvoorbeeld Newborn, of juist 0-3 maanden. En ook in de grotere maanden staat er dan vaak 5-6 jaar. Ik zet deze maten zelf na het testen om naar de Nederlandse maatvoering in centimeters. Dus is jouw kindje 88 centimeter dan koop je het beste een maat 92. Over het algemeen kun je stellen dat als jou kind 90/91 centimeter is, maat 92 misschien nog best past, maar niet heel lang meer.

Gemiddelde maatvoering

De maatvoering die ik in mijn maatlabels zet is dus gerelateerd aan de lengte van jouw kindje. Daar is ook wel een gemiddelde leeftijd aan vast te hangen, al klopt deze al gauw niet meer als jouw kind kleiner of groter is dan gemiddeld. Toch zet ik er nu ook een gemiddelde leeftijd bij, voor mensen die graag een kraamcadeau zouden willen aanschaffen en niet precies weten hoe groot de baby is. Soms gebruik ik enkele maten, vooral in de kleinste maatjes. Als er dubbele maten staan, dan betekent dit dat het product al heel goed te dragen is vanaf de kleinst genoemde maat tot aan de grootste genoemde maat. Dus maat 86/92 is te dragen voor kindjes vanaf ongeveer 84 cm tot 92 cm.

Maat 44

Handgemaakte babykleding die speciaal gemaakt is voor premature of dysmature kindjes. Premature kindjes, zijn baby’s die ruim voor de uitgerekende datum geboren worden. Van dysamture kindjes spreek je als baby’s kleiner en lichter geboren worden dan je op basis van hun leeftijd kan verwachten. Maat 44 is zeer goed draagbaar voor kinderen vanaf 2 kilo. Ik heb deze patronen aangepast zodat ze smaller vallen dan dat je vaak in winkels tegenkomt.

Maat 50 tot en met 152

Let dus goed op, de genoemde leeftijd zijn gemiddelden en zijn vooral afhankelijk van de lengte van het kind.

Maat 50: Newborn, pasgeboren/kleine kindjes, geschikt om te geven voor of direct na de geboorte.

Maat 56: 0-3 maanden, voor grotere newborns of vlak daarna.

Maat 62: 3-6 maanden

Maat 68: 6-9 maanden

Maat 74: 9-12 maanden

Maat 80: 12-18 maanden

Maat 86: ongeveer 1,5 jaar oud

Maat 92: ongeveer 2 jaar oud

Maat 98: ongeveer 3 jaar oud

Maat 104: ongeveer 4 jaar oud

Maat 110: ongeveer 5 jaar oud

Maat 116: ongeveer 6 jaar oud

Maat 122: ongeveer 7 jaar oud

Maat 128: ongeveer 8 jaar oud

Maat 134: ongeveer 9 jaar oud

Maat 140: ongeveer 10 jaar oud

Maat 146: ongeveer 11 jaar oud

Maat 152: ongeveer 12 jaar oud

Voor meer algemene informatie over kinderkledingmaten kun je ook deze pagina (niet van mezelf) bekijken.

Twijfel je?

Je mag me natuurlijk altijd mailen! Van de producten in mijn webshop weet ik dat ze passend zijn bij de aangegeven maat als ik deze vergelijk met de producten die ik zelf in huis heb van andere Nederlandse kledingmerken. Ik merk dat mijn kleding meestal langer meegaat, dus dat ze eerder wat ruim zijn dan te klein. De enige producten waar dat niet voor geldt zijn de a-lijn rokken, en de newbornsets van broeken met mutsjes. De a-lijn rokken vallen vanwege het sportieve uiterlijk vrij kort. Dus bij twijfel over de maat, adviseer ik een maatje groter aan te schaffen.

Newbornsets

De newbornsets heb ik specifiek ontworpen voor de eerste dagen. Ik merkte dat de kleinste maten uit de winkel vaak heel breed vallen waardoor jouw pasgeborene erin lijkt te verzuipen. Dat vond ik zelf niet fijn. De maatjes 44 en 50 zijn daarom echt aangepast op de kleintjes. Maatje 44 past goed voor kindjes vanaf ongeveer 2 kilo, maatje 50 paste hier ook nog heel fijn bij mijn newborns van 7 pond.

Aanpassingen

Is jouw kind veel smaller of breder dan gemiddeld? Neem ook vooral even contact met me op. Dan check ik of het kledingstuk past, of dat ik met kleine aanpassingen een betere versie kan maken. De meeste aanpassingen zullen zonder meerprijs zijn. Als dat wel het geval is, dan laat ik je dat altijd van te voren weten!