Deurdoekjes voor de prematuur kindjes, zorgvuldig gewassen en ingepakt.

Wereldprematurendag en het maken van geurdoekjes

Wereldprematurendag

Sinds enige tijd ben ik als vrijwilliger betrokken bij Stichting Prematurendag.

Deze stichting heeft als doel meer begrip en bewustwording te creëren voor de wereld van de Neonatologie. Eén op de tien kinderen wordt in Nederland te vroeg geboren, elke dag achtenveertig, waarvan er drie overlijden (bron: CBS). Ouders ervaren veel gevoelens van onbegrip van familie, vrienden, werkgever, zorgverzekeraars en overheid, wat een enorme impact heeft op het gezin en ernstige verstoringen in relatie kunnen veroorzaken. Stichting Prematurendag wil door het geven van de juiste (digitale) informatie, het organiseren van evenementen, bijeenkomsten en workshops, het ondersteunen van couveuseouders en aanbieden van producten en diensten, het gevoel van onbegrip bij couveuseouders verzachten. (Bron: Facebookpagina Prematurendag)

Ik heb me aangesloten bij de Sew4NICU. We zijn met een heleboel vrijwilliger bezig om kleding en artikelen te naaien die de ouders van een te vroeg of te kleine geboren kindje een fijn gevoel geven. We naaien vlaggen lijnen voor aan de couveuse, couveuse dekentjes, buideldekentjes, pakjes in de allerkleinste maatjes, mutsjes en geurdoekjes.

3000 geurdoekjes

Stapels geurdoekjes

Er ontstond in de laatste maanden een initiatief om voor alle NICU’s en neonatologie afdelingen geurdoekjes te maken. Deze geurdoekjes kunnen door de ouders gedragen worden in de kleding, en daarna in de couveuse worden achtergelaten zodat het kleintje altijd de geur van papa of mama in de couveuse bij zich heeft. Dit heeft een positief effect op de gezondheid en de hechting van de baby. Meer dan 200 vrijwilligers hebben het voor elkaar gekregen om meer dan 3000 deurdoekjes te naaien die we afgelopen vrijdag op wereldprematurendag aan de ziekenhuizen hebben uitgedeeld.

Daarnaast werden er vele cakejes gebakken, die ook op deze bijzondere dag werden uitgedeeld aan het verplegend personeel en de ouders.

Cakejes en doekjes

Moeder- en Kindcentrum Bravis Bergen op Zoom

Ik had de eer om samen met twee andere vrijwilligers naar “mijn eigen” Moeder- en Kindcentrum de geurdoekjes en de cakejes uit te delen. Hoe bijzonder was het om dit te doen. Ik heb het geluk gehad drie voldragen kinderen op de wereld te mogen zetten en heb helemaal geen ervaring met prematuriteit of dysmaturiteit. Natuurlijk ken ik ouders, en hoor ik verhalen, maar het zelf beleven kan ik niet. De andere twee vrijwilligers hebben wel deze ervaring en voor hen was het heel bijzonder om hier op de afdeling te zijn.

Uitdelen van de cakejesHet was geweldig om te zien hoe de cakejes en de geurdoekjes ontvangen werden en ik hoop dat we met dit initiatief veel ouders een steuntje in de rug kunnen gaan bieden!

Doneren?

De Stichting kan ook jouw steun gebruiken! Geef je op als vrijwilliger of steun ons met een donatie

Wist je trouwens dat je bij aanschaf van een newbornset ook het goede doel steunt? Van iedere verkochte set doneer ik €2,50 aan de stichting. Lees ook deze blog

 

Kleding voor de minimensjes: nu ook maat 44!

 

Geplaatst in Blogmama, Laatste nieuwtjes, Sew4NICU en getagd met , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *